Jump to content

Új vezető közgazdász az EKB-nál

2012. 01. 03. 00:00

Az Európai Központi Bank kedden közölte: a belga Peter Praetet nevezték az intézmény új vezető közgazdászának az igazgatótanácsi tagok közül.

A távozó Jürgen Starkot követő szakember 2011 júniusa óta tagja igazgatótanácsnak. A döntés azt is jelenti, hogy az euróövezet központi bankjában története során először nem német közgazdász vezeti a közgazdaságtani részleget. Ezt a tisztséget Jürgen Stark előtt Otmar Issing töltötte be. Peter Praet nemcsak az EKB gazdasági osztályát, hanem a humán erőforrásokat, a szervezeti költségvetést, illetve a kifutó TARGET-2 értékpapír-piaci programot is irányítása alatt tudhatja majd.

A szervezet nemzetközi, illetve euróövezeti kapcsolataiért a január 1-jével kinevezett német Jörg Asmussen felel majd. Eszerint Asmussen képviseli majd az EKB-t a nemzetközi egyeztető fórumokon, így az Euró Munkacsoport ülésein, valamint Mario Draghi elnökkel és Vitor Constancio alelnökkel együtt részt vesz majd az Eurocsoport, az Ecofin, illetve az Európai Tanács ülésein is. A német közgazdász felelősségi körébe tartoznak a jogi szolgáltatások, az EKB új épülete, illetve a washingtoni állandó képviselet is.

A nyíltpiaci műveleteket márciustól a francia Benoit Coeuré vezeti majd. A frankfurti intézménynél év eleje óta dolgozó Coeuré azonnali hatállyal a fizetési rendszerek és a piaci infrastruktúra részlegeit. A nyíltpiaci műveletek kontrollálása február végéig a José Manuel Gonzalez-Paramo kezében összpontosul. Az igazgatótanácsi feladatokat Jürgen Stark távozása tette indokolttá. Stark mellett az olasz Lorenzo Bini-Smaghi is távozását jelentette be. Piaci vélemények szerint Praet kinevezése kompromisszumként is értelmezhető az eurózóna két legbefolyásosabb hatalma, tehát Németország és Franciaország között.