Jump to content

NGM: A kormány nem a devizatartalékból élénkítené a gazdaságot

2012. 01. 03. 00:00

Az NGM állítja: a kormány nem használná fel gazdaságélénkítő tőkeinjekciókra a jegybanki devizatartalékot.

Kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta, hogy gazdaságélénkítő tőkeinjekciókra használná fel. A tárca ezzel az Index kedd írására reagált, miszerint a kormány a megyei önkormányzatok 180 milliárd forintos átvállalt adósságának kifizetésére és gazdaságélénkítő tőkeinjekcióra használná fel az MNB devizatartalékainak egy részét.

Az Index cikke ugyanakkor állítja: az említett szándékokat kormányzati forrásból is megerősítették. Az NGM szerint viszont Magyarország jegybankja nem alkalmaz az EKB, az amerikai Fed és a Bank of England gyakorlatától eltérő eszközöket.
Ac közlemény emlékeztetett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentésére, amely a a 2011. december 7-i kormányszóvivői tájékoztatón hangzott el. Eszerint „a devizatartalék ilyen felhasználása szigorúan tilos. A magyar devizatartalék nagy kincs, óvni kell, abból nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni”.

Matolcsy akkor azt kérte Simor András jegybankelnöktől, hogy az MNB indítsa újra jelzálogkötvény-programját és kezdjen el egy vállalati kötvényvásárlási programot a növekedés támogatása érdekében. A mostani minisztériumi közlemény leszögezi, hogy Matolcsy György és Simor András rendszeresen konzultálnak arról, hogy mely monetáris eszközök alkalmazhatóak a gazdasági növekedés érdekében.