Jump to content

Ne egy forrásból tájékozódj, mielőtt megtakarítasz

2012. 01. 03. 00:00

A magyar lakosság jelentős része mielőtt befektetésre adná a fejét, a bankfiókba megy tájékozódni. Az internetet alig használjuk, pedig sok időt takaríthatunk meg vele. De sok másfajta a segítség is létezik, a legfontosabb így az, hogy mielőtt valamilyen megtakarítási formába helyezzük a pénzünket, ne csak egy forrásból tájékozódjunk.

A magyar 30 és 40 év közötti lakosság a megtakarításokkal, befektetésekkel kapcsolatosan elsősorban személyesen, a bankban tájékozódik – derült ki egy idén ősszel végzett reprezentatív felmérésből. A bankok mellett az interneten, illetve a családtagoktól szoktak informálódni a legtöbben. Ugyanakkor a közösségi oldalakat a válaszadók mindössze hat százaléka nevezte meg, mint fontos információs forrást.

A bankfiókokban megfelelően tájékozott emberek ülnek, ez nem vitás. Az sem kérdés, hogy sok esetben hasznos információkkal segíthetnek nekünk. De ha megtakarítási formák között válogatunk, talán nem biztos, hogy mindig ez a legmegfelelőbb forrás számunkra. A pénzintézetek időről időre más és más akciós termékkel rendelkeznek, így a „minden szentnek maga felé hajlik a keze” alapon nyilvánvalóan elsősorban ezt fogják ajánlani a fiókban az ügyfeleknek. Sajnos azonban ez nem minden befektetni vágyó esetében bizonyul a legjobb eszköznek, hiszen az igények a pénzügyi lehetőségek, az életkor, és a célok mentén eltérnek.

Igaz ugyan, hogy a banki alkalmazottak tanácsait a válaszadók 35 százaléka tartotta hitelesnek, míg az interneten elérhető információkat csupán csak 2 százalék, mégis utóbbi lehet az egyik legnagyobb segítségünk. Egyfelől olyan eszközökre kereshetünk rá, amelyek valóban érdekelnek is minket. Másrészt így bőven van időnk mérlegelni az egyes lehetőségeket, vagy akár azokat össze is hasonlíthatjuk. De végezhetünk elemzést a különböző pénzintézetek termékei között is, ehhez segítséget nyújthat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), vagy a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) honlapja.

Ugyancsak az interneten érhetőek el a ma már több bank által is kínált befektetési tervező szoftverek, amelyek a megfelelő adatok megadása után segítséget nyújtanak abban, melyik befektetési eszköz lehet számunkra a legalkalmasabb.

Az említett felmérés szerint a pénzügyi tanácsadó ügynököket a 30 és 40 év közötti magyarok negyede tartja hiteles forrásnak. Többségük valóban nagy segítség lehet számunkra, de nem árt körültekintőnek lennünk, mivel akadnak olyanok is, akik valójában a „szakértő” álarca mögé bújva próbálnak valamilyen befektetési terméket ránk erőltetni. A valódi, engedéllyel rendelkező tanácsadók ugyancsak a PSZÁF honlapján ellenőrizhetőek.