Jump to content

FT: A befektetők shortolják az eurót

2012. 01. 03. 00:00

A Financial Times saját felmérése alapján a vezető közgazdászok egy része már az idén az euróövezet részleges felbomlására számít, míg az amerikai árupiaci határidős kereskedési felügyelet szerint jóval többen játszanak az euró gyengülésére mint erősödésére.

A Financial Times keddi összesítése alapján rekordmennyiségű pozíciót vettek fel a befektetési alapok az euró esetleges gyengülésére. A lap az amerikai árupiaci határidős kereskedési felügyelet (CFTC) adataira hivatkozik.

A CFTC adatai szerint az euróra december utolsó hetében 128 ezerrel több gyangülésre játszó rövid pozíciót vettek fel, mint amennyi emelkedésre játszó hosszú kontraktust kötöttek meg. A rekordnak számító többlet már egy héttel korábban is nagy volt: akkor az árfolyamesést feltételező ügyletek majdnem 114 ezerrel haladták meg az erősödésre játszó hosszú pozíciókat azokon a piacokon, amelyeket a CFTC felügyel.

Az amerikai árupiaci határidős kereskedési felügyelet információin túl a Financial Times egy saját felmérést is elvégzett: 83 vezető közgazdászt kérdeztek meg aktuális gazdasági kérdésekről, így az euró és az eurózóna várható sorsáról is. A szakemberek közül 43 úgy véli, hogy az euró a 2012-es évet „jórészt épségben átvészeli”. Tizenhét közgazdász ugyanakkor úgy gondolja, hogy az év végére az eurózónában már „egynél több fizetőeszköz” lesz fogalomban.