Jump to content

Elemzők: Forintgyengülés miatt nőtt az adósság

2012. 01. 02. 00:00

Az MTI elemzőket kérdezett meg a magyar államadósság növekedésének okairól – a szakemberek leginkább a forintgyengülésnek tudják be a GDP-arányos adósságráta növekedését, de szerintük ebben szerepet játszott a Központi Statisztikai Hivatal GDP-revíziója is.

A Magyar Nemzeti Bank hétfői beszámolója alapján Magyarország 82,6 százalékos GDP-arányos államadóssággal rendelkezik. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője leginkább annak tudja be az adósságszint növekedését, hogy az államadósságot forintban számolják el, ám annak állománya majdnem felerészben devizában van.

A szakértő elmondta, hogy 2012 második negyedévében lejár két olyan adósság, amelyek összértéke 3 milliárd euró. A forint a 2011 október-decemberi időszakban viszont tovább gyengült, így az év végén 80 százalék körüli GDP arányos államadósság várható – magyarázta Árokszállási.

Suppan Gergely, aTakarékBank elemzője úgy véli: a forintgyengülés mellett a KSH külkereskedelmi adatainak revíziója, illetve az ebből fakadó GDP-adatmódosítás is növelte az adósságrátát, hiszen a nominális GDP adatok csökkentek.

A forint a második és harmadik negyedév vége között 10 százalékkal gyengült az euróval és 17,6 százalékkal a dollárral szemben. A június végi államadósság 21.286 milliárd forintos összege akkor a GDP 76, százalékát tette ki, ez az MNB hétfői jelentése szerint szeptember végére a GDP 82,6 százalékára emelkedett és elérte a 22.931 milliárd forintot.