Jump to content

MNB: Az új jegybanktörvény sérti hazánk érdekeit

2011. 12. 30. 00:00

A Magyar Nemzeti Bank pénteken közölte: A kormány által beterjesztett új jegybanktörvény-javaslat súlyosan sérti Magyarország érdekeit és veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását.

A jegybank szerint a parlament által pénteken elfogadandó új MNB-törvény és valamint az új alkotmány átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény MNB-PSZÁF összevonást lehetővé tevő módosítása lehetőséget teremt a jegybanki döntéshozatal pártpolitikai érdekek mentén történő befolyásolására.

A jegybanki függetlenség megsértése ellentétben áll mind az Európai Unió alapdokumentumával, mind a Magyarország által aláírt és elfogadott nemzetközi szerződéssel – olvasható az MNB honlapján publikált közleményben. A dokumentum kiemeli: erre több nemzetközi szervezet többször és hangsúlyosan felhívta a jogalkotó figyelmét, így az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank is.

A törvényjavaslatok a közlemény szerint összeegyeztethetetlenek az Európai Unió jogrendjével. Az MNB hozzáteszi: a jegybanktörvény módosításával kapcsolatos konzultáció elmulasztása miatt a nemzetközi szervezetek bizonytalan időpontra halasztották a Magyarország számára nyújtandó hitelről szóló tárgyalásokat is.

A Magyar Nemzeti Bank deklarálja: az intézmény munkája eddig mentes volt a pártpolitikai befolyástól, szakmai megfontolások alapján, a teljes ország érdekeit szem előtt tartva dolgozott. Az elfogadás előtt álló javaslatok együttesen összeegyeztethetetlenek a jogbiztonság elvével, és a megnyitják az utat a kormány számára ahhoz, hogy saját rövid távú politikai céljainak érdekében alakítsa a jegybanki döntéshozatalt.