Jump to content

Áfaváltozás: drágul a közösségi közlekedés

2011. 12. 29. 00:00

Az áfakulcsok megváltozása miatt a közösségi közlekedés tarifái mintegy 1,6 százalékkal drágulnak januártól - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön közölte: 2012. január 1-től megváltoznak a közösségi közlekedés tarifái – az 1,6 százalékos áremelkedés az áfaváltozásnak tudható be. További változás, hogy ezentúl a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk.

A közlemény szerint az jegy- és bérletárak, illetve a pótdíjak szinten tartására azért nincs lehetőség, mivel ebben az esetben az áfakulcs emelkedésével csökkenne a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele. A díjak kismértékű kiigazítása éppen bevételcsökkenés elkerülése miatt szükséges – állítja a közlemény, amely szerint a tarifák csak olyan mértékben emelkednek, amelyet az adóváltozás indokol.

Megszűnik a hat év alattiak és 65 felettiek számára 2010 márciusa óta kötelezően megváltandó regisztrációs jegy is. Ennek oka az, hogy elkészültek a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések, tehát az NFM szerint a rendszer fenntartása immár szükséges. A regisztrációs jegyek kivezetésével a szolgáltatók évi több százmillió forint kiadást tudnak megtakarítani – véli a minisztériumi közlemény. A tárca úgy véli: a középtávon bevezetni tervezett, úgynevezett e-ticketing rendszer más megoldásoknak hatékonyabban tudja majd biztosítani a pontos utasforgalmi adatfelmérést.