Jump to content

A tőzsde világa

2011. 12. 29. 00:00

Bár elsőre áttekinthetetlennek és bonyolultnak tűnik a tőzsdék világa, néhány hetes, vagy hónapos gyakorlással azonban követhetővé válnak a különféle termékek és árfolyamok. A kockázatok teljes elkerülése még a profik számára is lehetetlen feladat a parketten, de a rizikó kellő körültekintéssel csökkenthető.

Sok szempontból hasznos lehet, ha tőzsdézésre adjuk a fejünket. A szerencsés üzletkötések által elért hozamok mellett ugyanis arra is rákényszerítjük magunkat, hogy kövessük a gazdasági élet változásait a világban, hogy ezáltal megpróbáljuk megítélni, milyen tőzsdei termék lehet a befutó a következő időszakban.

A piac a legtöbbek számára a részvények kereskedését jelenti. Itt különböző vállalatok társtulajdonosaivá válhatunk. Két célunk lehet az értékpapírvásárlással: az egyik, hogy a kiválasztott cég prosperálásában bízunk, ami az árfolyam emelkedésével jár együtt. Vannak azonban olyan részvények is, amelyeknél az árfolyamváltozás általában nem annyira jelentős, így ezek papírjait az évben egyszer a társaság nyereségéből a részvényeseknek kiosztott osztalékért veszik a befektetők.

Az értékpapírok mellett azonban számos más termékkel is kereskedhetünk. Ilyenek például a különféle devizák, vagy nyersanyagok, mint például a kőolaj, az arany, vagy akár a búza. Azonban ezek valódi megvásárlása a profik eszköze. De szerencsére a kisbefektetők is megpróbálhatnak nyereséget elérni a fenti termékekből.

Erre az esetre hozták létre többek között a tőzsdén kereskedhető befektetési alapokat, az úgynevezett ETF-eket. Az ilyen papírok lekövetik az egyes termékek árfolyammozgásait. Akad közülük olyan is, amelynek viszont akkor növekszik az értéke, amikor az alaptermék árfolyama esik, tehát jól lefedhető velük bármilyen változás a piacon.

Mielőtt azonban a parkettre lépnénk, kérjük ki egy szakértő tanácsát. De a felkészülés szempontjából jó ötlet lehet, ha egy ideig csak figyeljük az árfolyamok alakulását, és megpróbáljuk a hírek alapján megfejteni a mozgások okait anélkül, hogy ügyleteket kötnénk. Igaz, ma már számos olyan program áll a rendelkezésünkre, amelyeken keresztül virtuális pénzzel kereskedhetünk a termékekkel, és ezáltal felfedezhetjük magunknak a tőzsdék világát mindenféle kockázat nélkül.

Amikor viszont éles kereskedésre váltunk, néhány alapszabályt nem árt betartani Az egyik sokszor ismételt tanács ezek közül, hogy csak annyi pénzt vigyünk a tőzsdére, amelynek akár teljes elvesztése sem jelent teljes csődöt a saját kasszánk számára. A másik, hogy lehetőség szerint ne egy termékbe fektessük az összes tőzsdére szánt megtakarításunkat. Ezáltal ha valamelyik befektetésünk nem az elvártak szerint alakul, akkor a többi kiegyenlítheti a veszteségeinket.