Jump to content

Védett fogyasztóvá váló közintézmények

2011. 12. 20. 00:00

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden bejelentette: a fűtési szezon ideje alatt bizonyos állami intézményekben nem lehet kikapcsolni a távhő-, földgáz- és villamosenergia-ellátást.

Az ehhez kapcsolódó törvénymódosítást hétfőn fogadta el az ehhez kapcsolódó törvénymódosítást. „Az Országgyűlés a Kormány és a szaktárca törekvéseivel összhangban az ágazati törvények egyidejű módosításának elfogadásával gondoskodik egyes állami vagy önkormányzati közintézmények folyamatos távhő-, földgáz- és villamosenergia-ellátásának biztosításáról. A döntés nyomán a fűtési szezon ideje alatt nem kapcsolthatók ki a szolgáltatásból az egészségügyi, közoktatási és szociális közintézmények” – derül ki az NFM közleményéből.

A dokumentum kiemeli: „a díjfizetési hátralékok miatt felfüggesztett közszolgáltatások ellehetetlenítik az érintett intézmények feladatellátását, rontják a betegek, tanulók és gondozottak életminőségét, egészségét. Az elfogadott változásokkal a földgáz-, a villamos energia- és a távhőszolgáltatás megszakítás nélküli biztosítása érdekében kikapcsolási moratórium lép életbe az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó egészségügyi, közoktatási és szociális közintézmények esetében”.

A 2012. január 2-én hatályba életbe lépő törvény értelmében a moratórium legfeljebb október 15-e és április 15-e közötti időszakban vehető igénybe, annak pontos időtartama a közintézményi felhasználó kezdeményezése szerint dől el. A moratórium életbelépése alatt nincs lehetőség a közintézményi felhasználó közüzemi szerződésének fizetési késedelem miatti felmondására, illetve az adott szolgáltatásból való kikapcsolására. Ettől függetlenül a szolgáltató jogi úton érvényesítheti követéléseit. A moratórium költségeit a szolgáltatók állják, az más felhasználókra nem hárítható át.

A minisztériumi közlemény kifejti: „A módosítás nyomán védendő fogyasztóvá válnak a kórházak, iskolák és a bentlakásos szociális intézmények, melyek között kiemelt státuszt élveznek a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatot ellátó intézetek” is.