Jump to content

Schauble: Nagy-Britannia elkötelezett az IMF-hitel mellett

2011. 12. 19. 00:00

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter hétfőn kijelentette: Nagy-Britannia elkötelezettségét fejezte ki az IMF-nek nyújtandó 200 milliárd eurós hitel mellett. A szóbanforgó hitelügylet célja, hogy a Nemzetközi Valutaalap kezelni tudja az eurózóna válságát.

A német politikus a Deutschlandfunk német közszolgálati rádióadónak elmondta: London bizonyos mértékig részt fog venni abban a prorgramban, amelyet a másfél héttel ezelőtti uniós csúcson dolgoztak ki. Schauble azzal számol, hogy az Egyesült Államok a várható kongresszusi ellenállás miatt nem vesz majd részt a programban, Kínával pedig még folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

A December 9-i EU-megállapodás értelmében az euróövezet tagországai tíz nap alatt dolgozzák ki azt a tervet, amely 200 milliárd eurót juttatna az IMF-nek az euróövezeti válság kezelésére. Ez a határidő éppen hétfőn jár le, a tagállamok pénzügyminiszterei délután telefonos konferenciabeszélgetésen konzultálnak.

A koncepció alapján az említett 200 milliárd euróból 150 milliárdot az euróövezeti jegybankok utalnak át az IMF-nek, a maradék 50 milliárdot pedig zónán kívüli országok közreműködésével biztosítanák. A program kiterjesztését elsősorban a német Bundesbank szorgalmazta – a német jegybank álláspontja szerint az eurózóna megmentésére szánt pénzt az IMF egyéb forrásaival együtt kell kezelni, elkülönített alap létrehozására nincs szükség.

A Bundesbank indoklása alapján ellenkező esetben a jegybankoktól származó hitelből csupán az euróövezeti tagok államadósságát és államháztartási hiányát finanszíroznák, ami inflációt gerjeszt és csökkenti a támogatott kormányok eltökéltségét a szerkezeti reformok végrehajtásában.