Jump to content

Diákhitel: marad a 8 százalékos kamatszint

2011. 12. 19. 00:00

A következő félévben sem változik a diákhitelek kamata - a 8 százalékos kamatláb az eddigi legalacsonyabb a Diákhitel Központ törénetében.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: a diákhitel kamata nem változik 2012 elején, valamint a hitlekonstrukció keretében maximálisan felvehető hitelösszegek mértéke sem változik.

A 8 százalékos kamatszint társaság működése óta történelmileg a legalacsonyabbnak tekinthető. Bugár szerint a kamatláb tartása azért lehetséges, mivel az idén felmondott hitelszerződések nem tesznek ki többet 3 százaléknál. Ez azt jelenti, hogy a diákhitelt igénybe vevő diákok törlesztési fegyelme jónak nevezhető.

Bugár úgy véli: mind a csökkenő forrásköltség, mind a szinten tartott kockázati és működési prémium jelentős szerepet játszott abban, hogy a 2012. január 1. és június 30. közötti időszakban is 8 százalékos kamattal lehessen diákhitelt felvenni.

A vezérigazgató rámutatott: a Diákhitel Központ továbbra is a pénz- és tőkepiacról vonja be a hitelezéshez szükséges forrásokat, ugyanakkor szolgáltatásait állami kezességvállalás mellett nyújtja. A központ a finanszírozáshoz szükséges összegeket kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi be.