Jump to content

Csökken a karácsonyi áruhitelek száma

2011. 12. 19. 00:00

Mind a Népszabadság, mind a Magyar Hírlap hétfői száma megírta: az idei karácsonyi szezonban kevesebben vesznek fel áruhitelt az előző évekhez képest.

A Népszabadság szerint forgalmi adatai alapján a karácsonyi költekezés össztársadalmi szinten el fogja érni a tavalyi ünnepi kiadások mértékét, azonban a fogyasztók idén inkább megtakarításaikból fedezik a költségeket. A kihelyezett áruhitelek forgalma idénre a lap kereskedelmi szektorból származó információi alapján mintegy 8-9 százalékkal csökkent.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a Magyar Hírlapnak elmondta: a fogyasztási hitelek iránt novemberben és decemberben tapasztalható kereslet az elmúlt két évben jóval elmarad az előző évek trendjétől.

A szóvivő az áruhitelek visszaszorulásának egyik okát abban látja, hogy a hitelpiaci szereplők az alkalmi áruhitel-szerződések helyett sokszor hitelkártya- vagy folyószámla-kapcsolat keretében próbálnak meg hosszabb távú együttműködést kialakítani az ügyfelekkel. Mindemellett átalakultak a vásárlási szokások is, hiszen sok fogyasztó kétszer meggondolja újabb hitel felvételét – magyarázta Binder István.