Jump to content

Chikán: Szélsőségesen optimista a büdzsé

2011. 12. 19. 00:00

Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kabinet gazdasági minisztere az Atv-ben vasárnap este kijelentette: a jövő évi költségvetés szélsőségesen optimista számokat használ.


A professzor úgy véli: amennyiben a GDP-arányos gazdasági növekedés jövőre nem fogja elérni a fél százalékot, akkor a költségvetés számainak újraírására lesz szükség. Az egykori miniszter szerint Magyarország nem egy fejletlen ország, tehát a kormány el tud venni pénzt különböző szervezetektől és emberektől - az igazi kérdés az elvonások következményeire irányul.

Chikán Attila úgy látja: a kormány nem közvetlenül az emberekre helyezné a megszorítások terhét, ám ez aligha lehetséges, hiszen az intézkedések végső soron mindenképp az embereket érintik. A politikus szerint a jegybanki devizatartalék azon pénzkészletek közé tartozik, amelyhez a csak a legutolsók között szabad hozzányúlni. A BCE professzora nem lát bizonyítékot arra, hogy Orbán Viktornak ilyen szándékai lennének. Amennyiben a tartalékok felhasználása mégis megtörténne, az Chikán szerint tovább fokozná az ország sérülékenységét.

A közgazdász nem kívánt fejtegetésekbe bocsátkozni azokról a feltételekről sem, amelyeket az EU és az IMF támaszthat Magyarországgal szemben a januári tárgyalásokon. Chikán kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap feltételei szigorúak lesznek és azok várhatóan kevésbé ortodox gazdaságpolitika irányába terelik majd a kormányt.