Jump to content

Költségvetési paktum: Írország adósságrendezést kér

2011. 12. 18. 00:00

Az ír pénzügyminiszter-helyettes szerint országa akkor ratifikálja európai költségvetési paktumot, ha cserébe Írország kormányzati adósságát nagymértékben átrendezik.

Bryan Hayes, Írország pénzügyminiszter-helyettese a vasárnapi The Sunday Business Post című lap szerint kijelentette: "Nem nyerő az az elképzelés, hogy megállapodás nélkül, adósságunk jelentős átrendezése nélkül népszavazást tudunk rendezni. Mielőtt föltesszük a kérdést (népszavazásra), ezt meg kell oldani, és ezt már kezdik érteni EU-szinten is, amitől erősödik a pozíciónk".

Ennek értelmében Írország a szuverén adósság markáns átrendezését kéri azért cserébe, hogy részt vegyen az eurózóna új költségvetési paktumában. "Törlesztjük az adósságunkat, ez nagyon fontos üzenet. De hosszabb lejáratot akarunk, hogy be tudjuk indítani a gazdaságot, és 2-3 százalékos növekedést érhessünk el" - magyarázta a politikus.

Az euróövezet országai közül ezzel Írország az első, amely belső gazdasági feltételekhez köti a december 9-én zárult EU-csúcs megállapodásának betartását. Az ír kabinet állítólag elsősorban a bankok tőkepótlásának költségeit refinanszíroztatná az európai mentőalappal, az EFSF-fel.

A megállapodás egyébként a közös gazdasági kormányzás, a tagállami költségvetés-készítés és az államadósság-kibocsátás erősebb központi - azaz európai bizottsági - ellenőrzésében és felügyeletéről szól, amely magában hordozza a szabályszegő szigorúbb szankcionálását is.

A várakozások szerint a paktum tavasszal hatályba léphet, hiszen a 17 euróövezeti ország vállalta egy kormányközi egyezmény aláírását. Az eurózónán kvüli EU-országok parlamenti konzultáció után döntenek részvételükről - a távolmaradását előre jelző Nagy-Britannia ez alól kivételt képez.

EU-beli szakértők szerint a kormányközi megállapodás már márciusban életbe léphet, ha január végéig legalább kilenc aláíró országban törvénybe iktatják a legalább 17 közül. Ezek szerint az ír ratifikációra nincs égető szükség, azonban Írország esetleges kimaradása hosszabb távon bizonyára nehezítené az euróövezeti rendtartást.