Jump to content

NAV: sikerült még 40 milliárdot behajtani

2011. 12. 17. 00:00

Az adóhivatalnak november végéig sikerült behajtania azt a 40 milliárd forintnyi általános forgalmi adót, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter határozott meg szeptemberben.

A Magyar Hírlap szombati száma alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak munkaerő-átcsoportosítással és többletmunka eredményeképp november végéig sikerült beszednie azt a 40 milliárd forintnyi általános forgalmi adót, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptemberben határozott meg.

Burillák Attila, az állami adóhivatal sajtófőnöke a lapnak kifejtette: a cél teljesítése érdekében 13 százalékkal több adózót vizsgáltak meg és átfogó ellenőrzéseket hajtottak végre azokon a területeken, amelyek kiemelten kockázatosnak számítanak. Ilyen ágazatnak számít gabonaszektor, a húsipar, a kiskereskedelem, illetve a jövedéki termékek is.

A sajtófőnök szerint a cigarettacsempészet visszaszorulása egyre inkább érzékelhető. Az ősszel olyan területeken is megjelentek a revizorok, ahol eddig elterjed nézet volt, hogy "hozzájuk nem ér el a hivatal".Ennek következtében felülvizsgálták például a luxusszolgáltatók és a távol-keleti árukat forgalmazók működését is. A lap szerint októberben és novemberben a NAV a hátralékok beszedésére indított végrehajtási eljárások számát is növelte, illetve a valódi tevékenységet végző, működő vállalkozások esetében pedig sikerült csökkenteni a hátralékot.