Jump to content

Orbán: Sikeres a banki megállapodás

2011. 12. 16. 00:00

A miniszterelnök sikerként értékeli a kormány és Bankszövetség között csütörtökön létrejött megállapodást - ismertette Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője.

Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken találkozott a magyarországi bankok vezetőivel. A találkozó után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor sikerként könyveli el a kormány és a Bankszövetség között csütörtökön aláírt megállapodást. Ez mindenki számára kezelhető, kiszámítható megoldást jelent, valamint megosztja a devizahitelek miatti terheket a családok, a kormány és a bankok között – tette hozzá a szóvivő.

Szijjártó Péter szerint a megegyező felek közös érdeke, hogy a hazai gazdaság jól teljesítsen, a legfontosabb feladatok egyikének pedig a gazdasági recesszió megelőzését tartja. Ebben szintén érdekelt a bankrendszer is – magyarázta. A politikus kiemelte: a gazdasági sikerhez egy jól működő, stabil bankrendszerre is szükség van.

A pénteki találkozón a miniszterelnök nyilvánvalóvá tette, hogy a paktum megszületését komoly és nehéz tárgyalások előzték meg, emiatt a kormányfő a tárgyalások minden résztvevőjének gratulált – ecsetelte Szijjártó Péter. Orbán Viktor „a devizahitelek miatti helyzetet az Orbán-kormány öröksége egyik legnehezebb részének nevezte”.
A megegyezés folyományaként a kabinet és a Bankszövetség 2012 januárjában Növekedési Paktumot készít, amely segíti a gazdasági növekedést – emlékeztetett Szijjártó Péter. A pénteki egyeztetésen a miniszterelnök Szijjártó szerint arról is beszélt, hogy az alrendszerek és a struktúrák átalakítását a konszolidáció időszaka követi, amelyhez a szükséges jogszabályok már az év végére megszülethetnek.

A nemzetgazdasági miniszter és a Bankszövetség képviselői csütörtökön szignálták azt a megállapodást, amely a devizahitelesek helyzetének könnyítését célozza. A dokumentum alapján könnyített feltételeket és új lehetőségeket kaphatnak a késedelmesen fizetők, a rendszeresen törlesztők és a végtörlesztést vállalók is. A program következtében előálló banki veszteségek egy része leírható lesz a bankadóból.