Jump to content

Napi: Megegyezhet a kormány és a Bankszövetség

2011. 12. 14. 00:00

A devizában eladósodottak kockázatait enyhítő intézkedések kapcsán közelebb került egymáshoz a kormány és a Bankszövetség álláspontja – írja a szerdai Napi Gazdaság.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, a magyarországi UniCredit Bank vezérigazgatója egy szakmai konferencián állítólag elmondta: a tárgyalások során közelebb jutottak a megoldáshoz és bízik abban, hogy néhány napon belül megismerhetőek lesznek a megegyezés részletei is.

Az elnök szerint a felek egy olyan hosszú távú és érdemi megállapodást készítenek elő, amely megszabhatja a lakossági bankolás jövőjét – derül ki a lapból. Patai Mihály mindazonáltal ezen a területen ennek ellenére sem vár számottevő fejlődést. A bankár úgy véli: bizonyos szektorok kivételével a vállalati hitelezésben remélhető némi fejlődés, ám ezt fejlődést a következő évekre várt likviditási hiány visszafoghatja. A kivételt képező szektorok között a Napi alapján Patai az építőipari és az ingatlanszektort is megemlítette.

A Napi szerint a bankok a következő 3-5 évben csak mérsékelt pénzmennyiség kihelyezésére lesznek képesek, ennek értelmében pedig a magyar bankrendszer tervezett profitja is csökkenni fog – a pénzintézetek nyereségének 40-42 százaléka eddig a hitelezésből származott. A lap ugyanakkor hozzáteszi: a bankrendszer azért tudja relatíve jól viselni a válság és a szabályozás okozta hátrányokat, hogy 2003 és 2009 között a megtermelt profit 70 százalékát az országban hagyták a hitelintézetek.

Patai úgy véli: a politikai elit visszavette primátusát a pénzügyi vezető rétegtől. Emiatt a szabályozási környezet is szigorodik, valamint az ügyfelek érdekérvényesítési képessége is nő – akkor is, ha ez a bankoknak nem tetszik.