Jump to content

Varga gyors IMF-paktumra számít

2011. 12. 13. 00:00

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár interjút adott az Origonak, amelyből kiderül: a politikus várakozásai alapján a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap gyors megállapodást fog kötni. Az egykori pénzügyminiszter szerint a megállapodás három-négy évre szóló, 15-20 milliárd eurós hitelkeretet is tartalmazhat majd.

Az interjúban Varga beszélt arról, hogy a tervezett 2012-es hiány tartásához további lépéseket lát szükségesnek. Arra a felvetésre, hogy az elemzők 100-200 milliárdos egyensúly-javítást vizionálnak, a politikus a következőképp válaszolt: „ezek nincsenek távol a kalkulációktól”.

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy bevételi vagy kiadási oldalon várható nagyobb módosítás, elmondta: Egyre szűkösebbek a kiadási oldal tartaléka, a bevételi oldal adók kivetésével vagy növelésével történő bővítése pedig visszafoghatja a gazdasági növekedést.

Megint valamilyen mixet kell kidolgozni, a bevételi és kiadási oldalon egyaránt lépéseket kell tenni. Ezek aránya a most zajló számításoktól függ” – magyarázta az államtitkár. A politikus ugyanakkor hozzátette: „a jövedéki adót kell megvizsgálni, olyan tételeket lehet végigszámolni, amelyek valamilyen mentességet élveznek, de hadd ne rögtönözzek”.

Az egykori pénzügyminiszter úgy véli: Nemzetközi Valutaalap mellett kiegyezésre van szükség a Bankszövetséggel és a jegybankkal is. Mind az MNB-nek, mind – kisebb mértékben – a kormánynak gesztusokat kell tennie, hogy a monetáris politika érdekeltté váljon a kormány növekedési terveinek támogatásában.