Jump to content

Elemzők: Gyorsulhat az infláció növekedése

2011. 12. 13. 00:00

A kedden ismertetett inflációs adatok birtokában londoni felzárkózó piaci elemzők úgy vélik: valószínűleg lassan kezdődött meg a jövedéki adók emelésének átszűrődése az egyes termékek fogyasztói árába. A fogyasztói árak Magyarországon novemberben 4,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi árszínvonalat.

A JP Morgan keddi adatismertetés utáni kommentárja kiemeli: a szeszesitalok és dohánytermékek jövedéki adóinak emelése csupán harmadrészben szűrődött át az érintett termékek fogyasztói árába. A cég befektetési részlegének elemzői emiatt további áremelkedésre számítanak decemberben.

Az elemzők szerint mind az inflációs kilátásra, mind a az MNB 3 százalékos inflációs céljára felfelé mutató kockázatok hatnak – ennek oka egyrészt a forint gyengesége, másrészt a közvetett adók emelkedése. A JP Morgan közgazdászai úgy véli: a negyedik negyedévi magyarországi infláció eddig 0,4 százalékponttal magasabb pályán van az MNB szeptemberi előrejelzésénél.

A JP Morgan ezért 2012-re 5 százalékos inflációt prognosztizál, amit az elemzők szerint többek között a 2 százalékpontos jövő évi áfa-emelés is indokol. Várhatóan a Magyar Nemzeti Bank is felfelé fogja módosítani az inflációs előrejelzéseket a közeljövőben – teszik hozzá a szakértők.

A londoni szakemberek valószínűsítik, hogy a jövő év első negyedévében a kormánynak és a Nemzetközi Valutaalapnak sikerül megállapodást kötnie egymással. „A kormány legutóbbi jelzései pozitívak ebben a kérdésben ... Orbán (Viktor miniszterelnök) éppen tegnap (hétfőn) jelezte, hogy az IMF-megállapodás lenne a legjobb megoldás, és hogy konstruktív tárgyalások folynak a bankszövetséggel is” – fejtegették.