Jump to content

Autonómok: Előkészítetlen a 93 ezres minimálbér

2011. 12. 13. 00:00

A kormány 93 ezer forintos minimálbérre és 108 ezer forintos garantált bérminimumra tett javaslatot hétfőn - az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint az intézkedés elbocsátásokhoz vezethet.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette: az eseményen a kormány 93 ezer forintos minimálbérre és 108 ezer forintos garantált bérminimumra tett javaslatot. A minimálbérre vonatkozó javaslat ezzel ezer forinttal nőt – a kormány korábban 92 ezer forintos lehetséges minimálbérről beszélt.

Az államtitkár hozzátette: a kormány kéri a munkáltatókat, hogy öt százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk hajtsák végre, efölött a a minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány fogja vállalni a teljes kompenzációt.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hétfőn az ülést követően elmondta: a munkaadók számára jelentős terheket jelent a minimálbér emelése, a munkavállalók számára viszont nem hoz majd többletjövedelmet. A vezető szerint ezért az intézkedés elbocsátásokhoz és a feketefoglalkoztatás emelkedéséhez vezethet.

A szakszervezeti vezető problémásnak tartja, hogy a kormány nem készített hatástanulmányokat a bérkompenzáció mértékéről. Borsik János úgy véli: az sem látható jelenleg, hogy a költségvetés számainak esetleges módosítására hogyan alakulhatna át a javaslat. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke összességében túlzottan korainak tartja a javaslatokat, amelyeket szerinte csak felületeseten készítettek