Jump to content

Stark európai pénzügyminisztériumot vizionál

2011. 12. 12. 00:00

Jürgen Stark, az Európai Központi Bank végrehajtó tanácsának tagja, a bank alelnöke interjút adott a Süddeutsche Zeitungnak, amelyben leszögezte: az Európai Unióban olyan új intézmény létrehozására van szükség, amely a nemzeti költségvetési politikákba is képes beavatkozni.

Minőségi ugrásra van szükségünk a gazdasági és pénzügyi unió intézményeinél” - mutatott rá Stark a Süddeutsche Zeitung hétfői lapszámában megjelenő interjúban. Jürgen Stark ellenzi a Nemzetközi Valutaalap nagyobb európai szerepvállalására irányuló koncepciókat.

A közgazdász olyan nem hivatalos szakértői testület létrehozását látja ideálisnak, amely egyrészt körültekintően kontrollálja a tagállamok költségvetését, másrészt a testület megállapításait az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak továbbítja. A tagállami büdzsék kontrolljához az uniós szerződések módosítására is szükség van.

Az EKB-ból december végén távozó Stark úgy véli: az általa felvázolt „testület egy jövőbeni európai pénzügyminisztérium magja lehetne”. Az Európai Központi Bankban egyébként Jörg Asmussen veszi át az alelnöki tisztséget – a politikus jelenleg a német pénzügyminisztérium államtitkára.

Stark hivatalosan magánokok miatt távozik tisztségéből, egyes elemzők azonban arról beszélnek: lemondásának hátterében az áll, hogy nem értett egyet az EKB kötvényvásárlási programjának augusztusi újjáélesztésével.