Jump to content

Sarkozy: Egyértelműen két Európa létezik

2011. 12. 12. 00:00

Nicolas Sarkozy egy hétfői lapinterjúban úgy fogalmazott: egyértelműen két Európa alakult ki azzal, hogy a brit kormáynfő nem támogatta a szigorúbb költségvetési integrációról szóló megállapodást.

Interjú jelent meg Nicolas Sarkozyvel a Le Monde című francia napilap délutáni számában, amelyben Franciaország elnöke kijelentette: egyértelműen két Európa létezik azóta, amióta a múlt heti EU-csúcson Nagy-Britannia csúcstalálkozóján nem támogatta a költségvetési szigor harmonizációjára vonatkozó uniós megállapodást.

Minden megtettünk a (német) kancellár és én azért, hogy az angolok is részesei legyenek a megállapodásnak. De mostantól egyértelműen két Európa létezik. Az egyik több szolidaritást és szabályozást akar a tagok között. A másik az egységes piac logikájához ragaszkodik” - magyarázta Nicolas Sarkozy, aki elfogadhatatlannak tartja a brit miniszterelnök pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó kérését. „A válság a pénzügyi világ szabályozatlanságából fakadt, nem fogadhatunk el visszalépést. Európának a még több szabályozás irányába kell haladnia” – szögezte le a francia elnök.

Sarkozy az interjúban ugyanakkor arról is beszélt, hogy Európának „szüksége van Nagy- Britanniára” és „szerencsére egyáltalán nem aktuális London távozása a közös piacról”. Az elnök kiemelte, hogy Franciaország kormánya továbbra is ragaszkodik ahhoz a partneri viszonyhoz, amelyet Londonnal épített ki. Franciaország és Nagy-Britannia együtt indítványozta a líbiai beavatkozást – emlékeztetett Nicolas Sarkozy, aki szerint ekkor „David Cameron brit kormányfő bátran viselkedett”.