Jump to content

A Moody´s felülvizsgálja az összes EU-országot

2011. 12. 12. 00:00

A Moody’s Investors Service hétfőn bejelentette: A 2012-es év első három hónapjában felülvizsgálja az összes uniós tagállam szuverén adósosztályzatát. A hitelminősítő indoklása szerint az euróövezeti állam- és kormányfők múlt heti csúcsértekezletén sem születtek döntő jelentőségű gazdaságpolitikai elhatározások.

A nemzetközi hitelminősítő londoni közleménye leszögezi: az euróövezet, illetve „a szélesebb értelemben vett EU is” további sokkoknak van kitéve, hiszen elmaradnak a hitelpiacok rövid távú stabilizálását célzó intézkedések. „Az euróövezeti kohézió továbbra is folyamatos veszélyben van” – állítja a Moody’s.

A vállalat mindazonáltal elismeri, hogy a brüsszeli EU-csúcson a tagállamok megerősítették a centralizált költségvetési koordinációra és a források és kockázatok megosztására irányuló törekvéseket is. Az esemény végén kiadott nyilatkozat ugyanakkor kevés új intézkedést hordoz magában, sok döntés pedig „hasonlít már korábban bejelentett (intézkedésekhez)” – teszik hozzá.

A Moody’s emlékeztet: A túlzott deficitek erőteljesebb felügyeletét már az idei év első felében jelezte az EU, az összehangolás és az együttműködés javításának szándékát pedig már októberben bejelentették. Az EU-csúcs utáni helyzetet ehhez hasonlóan értékelték más nagy londoni elemzőházak is.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport pénteki elemzése például állítja: a Brüsszelben frissen elfogadott lépések egy bizonyos szintig csupán „már létező (intézkedések) átcsomagolását” jelentik. Az Eurasia továbbra is kétségesnek látja, hogy sikerül-e javítani az euróövezet feletti kontrollt, illetve hogy visszatér-e a piaci bizalom a valutaunió iránt.