Jump to content

Recesszió jöhet Svájcban?

2011. 12. 11. 00:00

A svájci gazdasági államtitkárság vezető közgazdásza GDP-zsugorodásra számít a 2011-es év utolsó hónapjaiban, illetve a következő esztendő első negyedévében. Ayma Brunetti szerint Svájcban ugyanakor összességében jó állapotú gazdaságról beszélhetünk.

Aymo Brunetti, a svájci kormány mellett működő gazdasági államtitkárság vezető közgazdásza úgy véli: a közeljövőben Svájc gazdasága is recesszióba eshet. A szakember egy lapinerjúban beszélt arról: elképzelhetőnek tartja, hogy az idei év utolsó hónapjaiban és a 2012-es év első negyedévében visszaesik Svájc gazdasága.

Ez azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben csökken a bruttó hazai össztermék, tehát gyakorlatilag recesszióról van szó. Brunetti mindazonáltal úgy látja: a svájci gazdaság összességében jó állapotban van.

Az erős frank hatására az idei év harmadik negyedévében mindössze 0,2 százalékkal nőtt a GDP, hiszen mérséklődött az export bővülése. A bruttó hazai termék ezzel 1,3 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban – 2009 első féléve óta ez tekinthető a legkisebb svájci negyedéves növekedési adatnak. 2009 első két negyedévében zsugorodás volt tapasztalható.

Svájc gazdasági teljesítménye a második negyedévben még fél százalékos volt – ezzel 2,2 százalékkal haladta meg a 2010 hasonló időszakában rögzített bruttó hazai terméket. A svájci kabinet ebben az évben 1,9 százalékos növekedésre számít, míg a kormányzat 2012-re 0,9 százalékos GDP-bővülés prognosztizál.