Jump to content

Az S&P 15 euróövezeti államot vizsgál felül

2011. 12. 06. 00:00

A Standard & Poor’s hitelminősítő megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam szuverén adósosztályzatait, köztük a lehető legjobb osztályzattal rendelkező Franciaországot és Németországot is. Az intézkedés arra utal, hogy az említett államokat rövid időn belül leminősítheti.

Az S&P londoni közlése alapján az elmúlt hetekben annyira felerősödött az euróövezetben tapasztalható rendszerszintű stressz, hogy az lefelé ható nyomást gyakorol a valutaunió egészére. A felülvizsgálatot a hitelminősítő a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után tervezi befejezni.

A világ legnagyobb hitelminősítőjeként számon tartott cég legfeljebb egy fokozattal rontaná a következő országok adósosztályzatait: Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg. Az államadós-besorolások a többi tagállamban a döntés után legfeljebb két fokozattal romolhatnak. Súlyosabb forgatókönyvek esetén a valutaunióban nem maradna egyetlen „AAA” adósosztályzatú tagállam sem.

A Standard & Poor’s hétfőn bejelentette azt is, hogy a felülvizsgálat nem vonatkozik a „CC” besorolást birtokló Görögországra, hiszen a jelenlegi osztályzat is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás „viszonylag magas kockázatát jelzi”. A cég továbbra is is negatív figyelőlistán tartja Ciprus hosszú távú besorolásait, valamint megfigyelés alá vették a rövid futamidejű szuverén ciprusi kötelezettségek osztályzatát is. A negatív kihatású felülvizsgálat érinti a három közép-kelet-európai eurózóna-tagállamot Szlovákiát, Szlovéniát és Észtországot is.