Jump to content

A fiatalok is gondolnak a nyugdíjra

2011. 12. 06. 00:00

Egyre tudatosabban és felelősségteljesebben gondolkodnak pénzügyi téren a fiatalabb generáció tagjai, és egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az öngondoskodásnak – derül ki egy nemrég készített hazai felmérésből. Az eredmények azt mutatják, hogy a fiataloknak már nem csak az a fontos, hogy mennyire drága autót vehetnek, és hogy mennyi pénzt költhetnek új ruhákra, vagy elektronikai felszerelésekre.

A kutatás szerint a válság hatására a fiatalok egyre nagyobb hányada gondol nyugdíjas napjaira is. Az eredményekből ezentúl az is kiderül, hogy a fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai között ugyan továbbra is jelentős eltérések vannak, de most már a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, valamint az öngondoskodás minden korosztály esetében kulcsfontosságúnak számít.

A pénzügyi válság, valamint a közelmúlt gazdasági eseményei tudatosabbá tették a lakosságot a pénzügyek terén, és ez különösen igaz a társadalom fiatalabb tagjaira – áll a tanulmányban. A felmérés tapasztalatai azt mutatják, hogy az olyan, a fiatalabb generációra továbbra is jellemző célok, mint a lakás, az autó, az utazás, valamint az általános anyagi biztonság mellett a fiatalok már az időskori jólétükre is hajlandóak gondolni. A szemléletváltást azonban még csak ritkán követik konkrét tettek: a pályakezdők továbbra is elsősorban a bankbetéteket, a rövidebb távú befektetéseket, a befektetési alapokat valamint az értékpapírszámlákat preferálják, és az olyan befektetési formákat, mint az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, a tartós befektetési számlák, és a nyugdíjelőtakarékossági számlák nyitására még nagyon kevesen gondolnak. Mindezt azzal indokolják, hogy úgy vélik, pályakezdőként lényegesen nehezebb takarékoskodni, mint 30 éves kor felett, amikor már elég magas jövedelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy félretegyenek.

Mindez azt jelzi, hogy főként a gazdasági válság hatására a fiatalabb generáció tagjainak gondolkodásában elindult egyfajta szemléletváltás, így már a pályakezdők egyre nagyobb hányada is hajlandó belátni, hogy saját magának kell tennie azért, hogy nyugdíjas korára megtarthassa az anyagi biztonságát és függetlenségét. Azt is egyre több fiatal felismeri, hogy minél hamarabb nekilát az öngondoskodásnak, annál több pénz áll majd a rendelkezésére akkor, amikor arra szüksége lesz.

Mindez persze egy tanulási folyamat része, amely a gondolkodásmód megváltozásával kezdődik, és később - remélhetőleg – a tettekben is megnyilvánul. A tendencia adott, idővel pedig várhatóan egyre több pályakezdő ismeri fel azt a tényt, hogy már havi néhány ezer forint megtakarításával is sokat tehet a saját jólétéért és anyagi biztonságáért.