Jump to content

Hogyan magyarázzuk el a gyereknek, miért kell megtakarítani?

2011. 12. 05. 00:00

Egy gyerek nehezen érti meg általában, hogy a meglévő pénzünket miért visszük a bankba ahelyett, hogy inkább elmennénk belőle nyaralni a tenger mellé. A megtakarításról azonban nem lehet elég korán elkezdeni gondolkodni, ezért a legjobb, ha őt is beavatjuk a pénz világába. Ehhez pedig némi segítséget is igénybe vehetünk.

Fontos, hogy a család legfiatalabb tagjai elég korán megismerkedhessenek a pénz értékével. Tudniuk kell, hogy az nincs ingyen, és nem áll korlátlan mértékben rendelkezésre. Ehhez mi, a szülők adhatjuk a legtöbbet, ha segítünk neki k valamilyen formában megismerkedni a pénz világával. Így elérhetjük azt, hogy már fiatal felnőttként tudatosan kezeljék pénzügyeiket, és könnyebben elérhessék ezáltal céljaikat.

A gyerekek is akkor értik meg legkönnyebben, miért érdemes megtakarítással foglalkozni, ha maguk is kipróbálhatják ennek a működését. Ezt akár bemutathatjuk neki k házilag is, például úgy, hogy megmondjuk: a nagyitól kapott pénz egy részét tegyék perselyükbe, és ha abból egy fillért sem költenek el mondjuk édességre, akkor havonta pár forinttal kiegészítjük a spórolt pénzüket. Ezen keresztül láthatják, hogyha beosztják a zsebpénzt, a megtakarított forintokból egy idő után több lesz.

A „játékot” tehetjük azonban komolyabbá is. Van olyan bank, amely kifejezetten 14 éven aluliaknak kínál számlanyitási lehetőséget. Itt néhány ezer forint befizetése után gyermekünk maga tapasztalhatja meg a pénz kezelésének fortélyait úgy, hogy közben pénze valóban kamatozik. Már persze akkor, ha valóban megtakarításként kezeli az általunk később tetszőleges mértékben elhelyezett összegeket. Az ilyen számla nagy előnye, hogy néhány egyszerűbb banki művelet is elvégezhető segítségével – a könnyű kezelhetőséget szem előtt tartva -, így például hosszabb távra is leköthető az ott elhelyezett néhány ezer vagy tízezer forint. De ugyanúgy kártya is jár a számlához, amellyel gyermekünk akár pénzt is vehet föl, persze szigorúan a meghatározott limiten belül. Vagyis minden tekintetben olyan, mint egy komoly számla, ezért ideális, ha a pénz kezelésére próbáljuk megtanítani a gyereket.

Így vagy úgy, de mindenképpen fontos, hogy a gyermeket sem szabad kihagyni a család pénzügyeinek alakulásából. Persze, hogy ő a legfontosabb, legyen szó bármiről is, de azzal, ha eltitkoljuk előtte a pénz világának rejtelmeit, nem segítünk neki a fejlődésben.