Jump to content

Bemutatták az olasz mentőcsomagot

2011. 12. 05. 00:00

Mario Monti olasz miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztató keretében prezentálta Olaszország költségvetési megszorító csomagját. Az „Itália-mentő csomag” névre keresztelt program két évre szól, amely 30 milliárd eurós bevételt és 12-15 milliárd eurós költségcsökkentést irányoz elő.

A november 16-án esküt tett kormány vezetője az eseményen elmondta: „az államfő és a parlament rövid időre és azzal a szigorú kötelezettséggel bízta meg a kormányt, hogy mentse meg Olaszországot... a jelenlegi súlyos válság négy olasz generáció munkáját teheti semmissé. Szorosra kell húzni a nadrágszíjat, de feltételeket is teremtünk a gazdasági növekedéshez. Együtt sikerülni fog”.

A mentőcsomag legfontosabb elemei a következők: a kormány tagjai teljes vagyonnyilatkozatot írnak alá, míg Mario Monti miniszterelnöki-pénzügyminiszteri fizetéséről is lemond. A megyei közigazgatási testületek létszámát erőteljesen csökkentik, míg a független állami hatóságok száma 50 helyett 28 lesz.

A megszorítások keretében másfél százalékos adót vetnek ki az előző években külföldi bankokból kedvezményes adóval Olaszországba visszahozott vagyonokra. Az adókulcsok egyelőre nem változnak, ám az általános forgalmi adót valószínűleg 2012 második felében emelni fogják. A Berlusconi-kabinet által eltörölt ingatlanadó újra bevezetésre kerül és annak mértéke is emelkedni fog.

A program bevezeti a járulékfizetés szerinti nyugdíjrendszert is – a férfiak minimális nyugdíjkorhatára 66 év, míg a nőké 62 év lesz. A nők korhatára ugyanakkor 2018-ig szintén 66 évre fog emelkedni. A nyugdíjra nők 40 év + 1 hónap járulékfizetéssel, a férfiak 42 év + 1 hónappal lesznek jogosultak. Az előírt járulék teljesítése után, ám a korhatár elérése előtt nyugdíjba vonulók évi három százalékot fognak veszíteni nyugdíjukból a kötelező korhatár eléréséig.

Amíg a miniszterelnök az olaszok áldozathozatalát kérte, Enza Fornero jóléti miniszter elsírta magát. A kormány részletes intézkedéseit Monti hétfőn a római parlamentnek és a külföldi tudósítóknak fogja ismertetni, kedden pedig az olasz közszolgálati televízióban is megteszi majd ezt.