Jump to content

Újabb német nem az eurókötvényre

2011. 12. 04. 00:00

A német gazdasági miniszter a FAZ-nak adott, vasárnap megjelent interjújában ismét deklarálta: Németország elázrkózik a közös euróövezeti kötvények kibocsátása elől.

Philipp Rösler német gazdasági miniszter interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, amelyben leszögezte: a német kormány nem egyezik bele a pénzügyi kockázatok kiegyenlítésére szánt közös euróövezeti kötvények kibocsátásába.

„Egyikünk sem akar transzferuniót. eurókötvény velünk nem lesz” – szögezte le a politikus, aki szerint az eszköz használata felszámolná a reformkényszert, így ellentétes a stabilitási unió elvével. Rösler ezzel megerősítette, hogy a német döntéshozók mereven szemben állnak az euróövezeti banki és adósságszolgálati válság megoldására javasolt közös euróövezeti kötvény ideájával.

Az Angela Merkel által vezetett német kabinet ehelyett szorosabb politikai és pénzügyi integrációt szorgalmaz, amelynek célja, hogy a befektetői bizalom normalizálódjon az eurózónában. Philipp Rösler szerint egyébként teljesen irreális Olaszország pénzügyi stabilitását, pénzügyi gondjait az görögországi állapotokhoz hasonlítani.