Jump to content

NGM: Jelentős a szeptemberi külkereskedelmi többlet

2011. 12. 02. 00:00

Szeptemberben nőtt a magyarországi export és az import is - derül ki a KSH pénteken publikált gyorsjelentéséből. A friss adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentős szeptemberi külkereskedelmi többletről beszél.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett gyorsjelentésére hivatkozva közülte: szeptemberben jelentősen emelkedett hazánkban az exportmennyiség, és növekedés tapasztalható az importban is. A behozatal 2 százalékkal, míg a kivitel 9 százalékkal bővült a kilencedik hónapban – teszik hozzá.

A minisztérium közleménye kiemeli, hogy az export növekedése leginkább a járműgyártáshoz köthető, az import növekedésének lassulását pedig a csökkenő energiahordozó-importnak tudható be. A külkereskedelmi többlet gyarapodott szeptemberben, Ázsia felé mérséklődő passzívumról, az EU felé pedig növekvő aktívumról beszélhetünk – summázza az NGM. Ezzel újból javulás tapasztalható a külkereskedelmi egyéves gördülő egyenleg tekintetében: az egyenleg 2011 szeptemberében már elérte a 7.031 millió eurót.

A külkereskedelmi volumen pozitív fordulata 2011 augusztusában következett be, a szeptemberi adatok az immár megfordult trendre illeszkednek. A bővülés elsőszámú motorja a gépek- és szállítóeszközök exportjának növekedése – írja az MTI. A szóban forgó szegmensben az idei év januárjától szeptemberig a kivitel volumene 11 százalékkal, a behozatalé pedig 6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A bázisidőszakkal összehasonlítva 16 százalékos növekedés könyvelhető el a feldolgozott termékek exportjában – a termékkategória importjának bővülése 13 százalékos. Az energiahordozók tekintetében az első három negyedév során tavalyhoz képest nőtt az import. A külkereskedelmi mérleg többlete szeptemberben 214 milliárd forint, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye jelentősnek minősít. A külkereskedelmi aktívum az első három negyedévben összegezve mintegy 1483 milliárd forint – ez mintegy 400 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es év január-szeptemberi adatait.