Jump to content

Létrehozzák a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalt

2011. 12. 02. 00:00

A kormány rendeletben döntött a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal létrehozásáról, amely a nemzetgazdasági miniszter vezetésével végezheti el a gazdaságpolitika kialakításához szükséges elemzői és háttérmunkákat.

Egy kormányrendeletben döntöttek a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal megalapításáról – derül ki a Magyar Közlönyből. A december 2-én életbe lépő rendelet alapján az NTH egy olyan önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amely a mindenkori nemzetgazdasági miniszter vezetésével fog működni. Az intézmény élén egy határozatlan időre kinevezett elnök állhat majd.

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal feladata lesz többek között a gazdaságpolitikát megalapozó elemzések elkészítése, a tervezési feladatok ellátásának támogatása és gazdaságpolitikai elemzési módszertani kézikönyvek elkészítése is. Az NTH továbbá részt vesz majd gazdaságstratégiai és makrogazdasági elemzési, modellezési és értékelési folyamataiban is. Ezen kívül az intézmény bizonyos kiemelt iparági stratégiai elemzési, értékelési és monitoring feladatokat is ellát majd – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormány határozatban rendelkezett az NTH létrehozásához szükséges intézkedésekről is. Ebből kiderül, hogy a kabinet a nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy 30 napon belül adja ki a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal alapító okiratát. Az állami intézményben a határozat alapján 100 fő dolgozhat majd.

A kormány az NTH megalapításával párhuzamosan felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vizsgálja felül a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Működését. A tevékenység felülvizsgálata során legyen különös tekintettel a megalakuló NTH feladatkörébe tartozó területekre, illetve a miniszter tegyen javaslatot azok szerkezeti átalakítására is – tették hozzá.