Jump to content

Nyugdíj előtt inkább a biztonság számít

2011. 12. 01. 00:00

Attól függően, hogy ki milyen idős, változnak a céljai, az igényei, az álmai és eltérően vélekedhet arról is, hogy hogyan és mibe fektesse a pénzét. Aki fiatal, még úgy gondolja, hogy megéri kockázatosabb befektetést választania, hiszen ha minden jól alakul, nagy nyereségre tehet szert, ha pedig valami gond adódna, még számos lehetősége nyílik, hogy korrigálja a veszteséget. A nyugdíj előtt állók többsége azonban már másképp gondolja.

A legtöbben megbízható helyen szeretnék tudni a pénzüket, és azt szeretnék, hogy a sok év alatt összegyűjtött megtakarításuk biztonságban legyen, el ne vesszen, hogy amikor szükség lesz rá, felvehessék azt. Számos megoldás közül választhatnak azok, akik számára a biztos anyagi gyarapodás, illetve a megtakarításaik reálértékének megőrzése a legfontosabb.

Az egyik legnépszerűbb teljesen kockázatmentes megtakarítási mód a bankbetét. Igaz ugyan, hogy a banki kamat nem túl magas, ám nagy előnye, hogy semmilyen kockázattal sem jár, nem kockáztatjuk sem a tőkénket, sem a kamatot, és biztosak lehetünk abban, hogy a választott futamidő lejártakor a teljes összeget kézhez kapjuk. Szintén jól kiszámítható és biztos befektetési forma az állampapír. A hozam ugyan ebben az esetben sem túl magas, de nagy előnye, hogy teljesen kockázatmentes, mivel az állam garantálja, hogy a futamidő lejártakor visszafizeti a befektetett pénzt és a hozamát. Konzervatív befektetők számára készültek az állampapírba fektető befektetési alapok is, amelyek túlnyomórészt alacsony kockázati szintet képviselő állampapírokat, jelzálogleveleket, vállalati kötvényeket és egyéb kamatozó értékpapírokat tartalmaznak.

Szintén a konzervatív megtakarítási formák kedvelőinek lehet jó megoldás a nyugdíjelőtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztári tagság. Igaz ugyan, hogy mindkét termék hosszútávú befektetési formának számít, de aki idejében nekilát az öngondoskodás ezen formájának, biztosíthatja idős napjaira az anyagi biztonságot.

Létezik egy olyan hosszútávú megtakarítási forma is, amely megfelel a megbízhatóság és kiszámíthatság követelményének, ráadásul ezen túl egyéb előnyöket is hordoz magában. A céldátum-alap legfontosabb célja, hogy egy adott időpontra, általában a nyugdíjba vonulás időpontjára időzíti a befektetés lejártát, és ezen időpontra igyekszik a legnagyobb nyereséget elérni. A céldátum-alap működési elve, hogy minél távolabb vagyunk az általunk kiválasztott céldátumtól, annál bátrabb befektetési formákba fekteti a tőkét, ám ahogy közeledünk a lejárat időpontjához, egyre jobban csökken az alap kockázatvállalási kedve. A céldátum-alap legfontosabb feladata a lejárat előtti néhány évben már kizárólag a befektető pénzének védelme, hogy nehogy az ügyfél egy kockázatosabb ügylettel elveszítse az évek-évtizedek alatt felhalmozott megtakarításai nagy részét.

Mint ahogy az összeállításunkból is látszik, a bankok számos megoldást kínálnak azok számára is, akik biztos helyen szeretnék tudni a pénzüket, és ezért hajlandóak lemondani akár a csábító magas hozamról is.