Jump to content

KSH: Több külföldi választja Magyarországot

2011. 12. 01. 00:00

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölte, hogy az idei év harmadik negyedévében tovább bővült a külföldi látogatók száma Magyarországon. Ezzel immár egy éve tart a forgalom bővülése, miközben az ideérkezők ugyanannyi időt töltenek el hazánkban. Nőtt a magyar lakosság külföldi utazásainak száma is, ez főképp az egynapos utazásoknak köszönhető.

A KSH adatai alapján az év első kilenc hónapjában mintegy 32,3 millió külföldi érkezett Magyarországra – ez mintegy 3,8 százalékkal haladja meg 2010. azonos időszakának adatait. A legtöbb külföldi a nyári hónapokban választja Magyarországot, a harmadik negyedév teszi ki a teljes eddig forgalom 46 százalékát. Az említett időszakban az egy napra érkezők száma 2,4 százalékkal, a több napra érkezőké 8,5 százalékkal nőtt . Az összes költés 72 százalékát a több napra Magyarországra látogató külföldiek adták.

A magyar lakosság idén 12,733 milliószor utazott külföldre – ez 3,6 százalékos növekedést jelent a tavalyi év első kilenc hónapjához képest. Az egynapos utazást 8,579 millió alkalommal választották, így a növekedés mértéke ebben a szegmensben öt százalékos. A magyarok ugyanakkor 3,4 százalékkal kevesebb pénzt költenek el külföldön, mint a tavalyi év hasonló periódusában. A költések 75 százaléka turisztikai célú utazáshoz kötődik, és 21 százalék volt a munkavégzés vagy vásárlási célú költés.

Az utazásforgalmi egyenleg – az iparági export és import különbsége – 2011 január-szeptemberben 503,8 milliárd forintot tett ki. Ez 1,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, míg a forint az első kilenc hónapban éppen 1,4 százalékkal volt erősebb az egy évvel korábbinál.