Jump to content

Hazánk az 54. a korrupciós indexen

2011. 12. 01. 00:00

A Transparency International csütörtökön publikálta a 2011-es Korrupciós Érzékelési Indexet, amelyen 183 országot állítottak sorrendbe a korrupció érzékelhetőségétől függően. A legjobb helyezést idén Új-Zéland kapta, a déli országot pedig Finnország és Dánia követi. Az indexen Magyarország az 54. helyet foglalja el, a legkorruptabb országoknak pedig Szomália és Észak-Korea tekinthető – írja az Mfor.hu.

A CPI (Corruption Perception Index) eredményének kialakításakor minden ország 0 és 10 pont közötti pontszámot kap – ez 17 különböző, egy ország korrupciós fertőzöttségével összefüggő forrást összesít. A források többek között a nemzetközi és helyi elemzők, üzletemberek, akik saját tapasztalataik alapján írják le a helyi korrupció mértékét. A magas pontszámok csekély mértékű korrupcióészlelésre utalnak, míg az alacsonyabb pontszámok erősebb tényezőként jelenítik meg a korrupciót. Hazánk idén 4,6-os pontszámmal rendelkezik – a vizsgált államok mintegy egyharmada tud 5-ös pontszám feletti CPI-t elérni.

Az Mfor szerint a rangsor utolsó helyeit olyan országok foglalják el, amelyek gyenge állami intézményekkel rendelkeznek és belpolitikai konfliktusokkal küzdenek. A korrupcióval jobban fertőzött országokat egyébként, - a felhalmozott államadósságok miatt – súlyosabban érintette a gazdasági világválság, mint a tisztább közpénz-felhasználású nemzeteket – állítja a portál. Ebbel le is vonják a következtetést: „a jó kormányzás, az átlátható és hatékony közpénzfelhasználás a korrupció elleni fellépés záloga és ezáltal egy ország versenyképességének feltétele”.

Földes Ádám, Transparency International magyarországi vezetője leszögezte: „Magyarországon az elmúlt évben a korrupció elleni fellépésben kulcsszerepet játszó független intézmények kerültek veszélybe, ami tovább rontotta az ország megítélését”. Az MTI egyébként tájékoztat a tavalyi magyar eredményekről is: hazánk akkor az 50., míg 2009-ben a 46. helyet foglalta el. A tavalyi rangsorban Magyarország már lemarad a közép-európai átlagtól.