Jump to content

CE: Át fog alakulni az eurózóna

2011. 12. 01. 00:00

A Capital Economics szerdai helyzetértékelése alapján az euróövezeti válság akár rövidtávon is az eurózóna felbomlásához vezethet. Mindez a központi eurótagállamok megoldási erőfeszítéseiről szóló hírek ellenére is bekövetkezhet – teszik hozzá az elemzők.

A Capital Economics befektetőknek összeállított szerdai előrejelzése valószínűsíti, hogy Görögország már jövőre el fogja hagyni az euróövezetet, ezt a példát pedig 2013-ben legalább egy újabb tagállam követheti.

A szakértők ugyanakkor nyilvánvalónak tartják, hogy az európai politikai döntéshozók szétesés ellen tett erőfeszítéseket tesznek - ezért nem tartják kizártnak, hogy azok az euró jövőjének biztosítását célzó, átütő horderejű döntésekkel fognak előállni. A CE ilyen intézkedésnek tartaná többek között a költségvetési unió felé tett nagyobb lépéseket is.

A ház szerint az eurózóna válságába egyes országok akár kívülről is beavatkozhatnak – ennek célja egy nagyobb méretű válság elkerülése lenne. A Capital Economics nem tartja valószínűnek azt, hogy a központi gazdaságok olyan költségvetési átcsoportosításokat tegyenek meg, amely az eddig felmerült fő megoldási módszerekhez szükséges. Amennyiben ezt mégis megtennék, kétséges, hogy ez a válság töréspontjának elérése előtt tennék meg – teszik hozzá.

A CE emiatt az „eddig is pesszimista” prognózisát is tovább rontotta az euróövezet gazdasági teljesítményére adott előrejelzésével kapcsolatban. Az elemzőcég így jövőre 1 százalékos, 2013-ban pedig 2,5 százalékos átlagos GDP-visszaesést vár az eurózónában. A valutaunió ezzel hasonló mértékben esne vissza a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalt csökkenéssel.

A költségvetési megszorító intézkedések hatástalanok gazdasági növekedés nélkül – emlékeztetnek a szakértők. A Capital Economics jelenleg összességében 10 százalék esélyt jósol annak, hogy az euróövezet a jelenlegi összetételével száz százalékig megegyező tagsággal fennmarad.