Jump to content

Tovább tárgyal a kormány és a bankszövetség

2011. 11. 30. 00:00

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán közölte: a kormány folytatja a Bankszövetséggel folytatott tárgyalásokat.

A kormányszóvivő emlékeztetett: eddig két tárgyalási kör zajlott le.Az első fordulóban a bankszövetség által felvázolt koncepciókról tárgyaltak, míg a másodikon napirendre kerültek a kormány azokhoz csatolt megállapodás-tervezetei is. A politikus elmondta: az eddigi tárgyalások középpontjában az állampapírokkal, a kis- és középvállalkozói szektor támogatásával és hitelezésével, az uniós támogatások önrészével és az otthonteremtéssel kapcsolatos témakörök álltak.

A bankszövetség még kedden közölte: a sajtóhírekkel ellentétben nem szakítják meg a kormánnyal folytatott tárgyalásokat a devizahitelezéshez köthető jogszabályok kapcsán. A pénzintézetek érdekképviselete a Reutershez juttatta el közleményét, melyben deklarálják: a kabinet megszegte azon ígéretét, hogy ebben a témában a tárgyalások lezárulásáig nem hoz újabb döntéseket.

A bankszövetség által cáfolt értesülés kedden jelent meg a Magyar Nemzetben. A lap írása szerint annyira elmérgesedett a hangulat a pénzintézetek és a kormány között, hogy az érdekképviselet elállhat a devizahitelezéssel kapcsolatban már benyújtott javaslatcsomagtól is. A kormány a múlt héten elfogadott egy rendeletet, miszerint a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhatnak a végtörlesztés lehetőségét kihasználó dolgozóiknak – a Magyar Nemzet szerint ez az intézkedés formálhatja át a Bankszövetség hozzáállását.