Jump to content

A Fidesz ellenzi a társasági adóalap harmonizációját

2011. 11. 30. 00:00

Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő kedden leszögezte: „Ellentétes lenne Magyarország érdekeivel, ha az Európai Unió tagországai harmonizálnák a konszolidált társasági adó számításának alapját”.

Az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyekkel foglalkozó szakbizottsága kedden folytatott le vitát az uniós adóharmonizációt érintő európai bizottsági irányelvjavaslatról. A bizottság tagjaként tevékenykedő kormánypárti politikus úgy véli: a vitán a javaslat olyan negatív hatásaira hívta fel a figyelmet, amelyekre „az Európai Bizottság képviselői nem tudtak megnyugtató magyarázattal szolgálni”.

Az adóharmonizáció a kapcsolódó EU-hatástanulmány alapján mintegy 0,14−0,92 százalékos GDP-kiesést okozna Magyarországnak. Ennek oka Pelczné Gáll Ildikó közleménye szerint az, hogy Magyarországot a multinacionális társaságok sok esetben az adóalap-csökkentő lehetőségek, valamint a versenyképes társasági adókulcs miatt választják beruházásaik színhelyéül.

Az adóalapok harmonizációja mellett leginkább Németország, Franciaország, Ausztria és Dánia lép fel, míg az ellenzők táborát a hazánkon kívül Írország, Nagy-Britannia, Hollandia, Lettország és Szlovákia is gyarapítja.