Jump to content

BÉT: A kamatdöntéstől függ a növekedés

2011. 11. 29. 00:00

Az elemzők vélemény nem egységes azzal kapcsolatban, hogy folytatódik-e majd a Budapesti Értéktőzsde hétfőn tapasztalt emelkedése – az árfolyamok további alakulását a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése befolyásolhatja.

Králik István, a KBC elemzője az MTI-nek elmondta: a hétfői emelkedést további korrekció követheti. A közgazdász szerint a magyar piacban „nincs sok erő” a növekedés folytatásához, ezért inkább a stagnálást látja valószínűnek. Az amerikai és német piacok ugyan némi pluszt mutatnak, a magyar index viszont nulla körül nyithat.

Az OTP kapcsán Králik negatív hírként értelmezi, hogy bizonyos források szerint a bankszövetség felfüggeszti a kormánnyal folytatott tárgyalásokat. Ennek ok az, hogy a kormánya múlt hét elején rábólintott arra a javaslatra, amelynek értelmében a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhatnak a végtörlesztés lehetőségét kihasználó dolgozóiknak.

Másképp látja a helyzetet Gabler Gergely, az Erste részvényelemzője, aki szerint mérséklődve ugyan, de kedden folytatódhat a budapesti tőzsde emelkedése. Gabler ezt elsősorban a nemzetközi piacokon tapasztalható pozitív hangulatnak tudja be, amelyet a Fitch Ratings hétfői, az USA adósosztályzati kilátásának lerontásáról szóló döntése sem lohasztott le. Az árfolyamok alakulását az elemző szerint erősen befolyásolja az MNB kedd délutáni kamatdöntése is. A közgazdász nagyjából 25-50 bázispontos kamatemelést tart reálisnak.