Jump to content

Chikán: Nem lehet négyévente rendszerváltás

2011. 11. 25. 00:00

Chikán Attila pénteken egy debreceni konferencián leszögezte: A gazdasági versenyképesség egyik alapvető feltétele az intézmények iránti bizalom, amelynek hiánya jelentős hatékonysági és versenyképességi problémákat. Az intézmények iránti bizalom függ a politika feltételrendszerétől – tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdász-professzora.

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a Bizalom, közintézmények és a gazdasági/társadalmi prosperitás - Melyik a kulcs a többihez? Címmel megrendezett eseményen kifejtette: a bizalom helyreállításához a történelmi tapasztalatok szerint sok erőforrásra és hosszú időre van szükség. A mai magyar bizalmi szituáció Chikán Attila szerint megérett arra, hogy elkezdjék az említett helyreállítást.

„A bizalom a szabályszerű, becsületes és együttműködésre kész viselkedés elvárása egy közösségen belül, a közös normák alapján, e közösség más tagjai részéről” – idézte fel a professzor Francis Fukuyama gondolatát. Chikán úgy véli: kijelenthető, hogy Magyarországon a társadalom valamennyi szintjén, valamennyi szereplői körben, szinte valamennyi intézmény esetében bizalomhiány alakult ki, amely jelentősen akadályozza a versenyképességet.


A bizalom megléte csökkenti a társadalom működési költségeit, hiszen kevesebb biztosítékra van szükség a tranzakciókban – mutatott rá a professzor, aki szerint a gazdaságpolitika körüli bizalomhoz gazdaságpolitikai következetesség, az ígéretek megvalósítása, valamint a stabilitás és az alacsony infláció szükségesek. Az ígéretek megvalósításához olyan ígéretekre van szükség, amelyek reálisak. Chikán ezzel kapcsolatban ellenpéldaként hozta fel az egymillió új munkahely vállalását.

Az egykori miniszter szerint „ha négyévente meghirdetjük, hogy rendszerváltás van, akkor az emberek nem fogják érteni, hogy milyen normákat kövessenek”, hiszen a társadalmi bizalom részét képezi a politikai és gazdasági rendszerbe vetett bizalom.