Jump to content

A Moody´s leminősítette Magyarországot

2011. 11. 25. 00:00

A londoni Moody´s Investors Service hitelminősítő megvonta a magyar államadósság eddigi „Baaa3” osztályzatát – hazánk kormánykötvényei ezzel a befektetésre már nem ajánlott „Ba1” kategóriába kerültek. A hitelminősítő a döntéssel egy időben negatív kilátást hagyott érvényben, tehát akár további leminősítésekre is sor kerülhet.

A piac másik két nagy hitelminősítője jelenleg a befektetésre ajánlott sáv alsó szélén tartja Magyarországot: mind a Standard & Poor´s, mind a Fitch Ratings „BBB mínusz” osztályzatot ad hazánknak. A péntek éjszakai döntés szerint növekvő bizonytalanság tapasztalható a költségvetési konszolidáció tekintetében, nem garantált a közadósság csökkentés középtávú céljainak megvalósítása.

A Moody’s külön kiemelte Magyarország egyre korlátozottabb növekedési esélyeit is. A hitelminősítő úgy véli: a magas államadósság-teher, a külföldi befektetőktől való erőteljes függés és a jelentős finanszírozási igények nyomán hazánk egyre fogékonyabbá válik az úgynevezett eseménykockázatokra.

Az említett jelenségek negatívan fogják befolyásolni a kormány pénzügyi erejét és csökkentik majd annak sokktűrő kapacitásait – állítja a Moody’s. A londoni intézet a negatív kilátásokat egyébként az európai válság által okozott „potenciális eseménykockázatok” miatt tartotta meg – bizonytalan az ország védettsége az euróválság továbbgyűrűző hatásai ellen.

A bejelentések hatására szinte azonnal esett a Budapesti értéktőzsde összes fontosabb részvénye és gyengült a forint bankközi középárfolyama is. A kormány a leminősítést a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként értékeli – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Magyar Nemzeti Bank nem kommentálta a Moody’s lépését.