Jump to content

Rogán: Jövőre óvatosan növekszünk

2011. 11. 24. 00:00

Az V. kerület polgármester szerint jövőre óvatosan növekszik majd a magyar gazdaság, a különféle kockázatokat viszont folyamatosan szem előtt kell tartani.

Rogán Antal, az az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten elmondta: 2012-ben Magyarországnak a növekedési kockázatra, az árfolyamkockázatra és a kamatkockázatra, illetve azok kezelésére kell koncentrálnia. A jövő év a politikus szerint óvatos növekedést hoz majd hazánk számára.

A fideszes képviselő a „Magyar modell és esélyei” című Republikon-konferencián elmondott beszédében kiemelte: a magyar gazdaságpolitikának kezelnie kell a növekedési kockázatot, amely legfőképp a magyar export célországainak bizonytalan gazdasági növekedéséből fakad. Rogán szerint a belső keresletet az szja-átalakítások megtámasztották, viszont ettől nem bővült a fogyasztás.

A politikus az árfolyam- és kamatkockázatok kapcsán kijelentette: ezek kezelésére kvázi-biztosítások tető alá hozása szükséges, „ezért kell a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új megállapodást kötni”. A megegyezés létrejötte a 2012-es kockázatokat „kiszámíthatóvá és kezelhetővé” alakítja – fejtette ki Rogán.

Rogán Antal beszélt a kormány jelenlegi várakozásairól is a jövő évi GDP-arányos növekedéssel kapcsolatban: a kabinet 1,5 százalékos bővüléssel számol, ám ez a politikus szerint pontosan nem látható, a költségvetés 1 százalékos esetleges eltérés kivédésére képes.