Jump to content

Az EB erőteljesebben ellenőrizne

2011. 11. 23. 00:00

Az EB olyan javaslatokkal állt elő szerdán, amelyek az euróövezeti tagállamok feletti hatákony pénzügyi kontrollt biztosítanák.

Az Európai Bizottság szerdai előterjesztése értelmében az eurózóna országai keddtől szorosabban ellenőriznék az eurózóna országainak költségvetési ügyeit. Az erről szóló gazdasági iránymutatások az EB szerint lehetővé tennék, hogy a testület minden év október közepéig áttekinthesse következő évi költségvetésüket.

A bizottság ennek értelmében változtatásokat is javasolhatnak a tagállamok büdzséihez, amenyniben azok nem illeszkednek az uniós költségvetési jogszabályokhoz. A másik szerdai javaslat megteremtené a jogi alapot ahhoz, hogy igen szorosan felügyelhessék az európai mentőövben részesülő és az instabil pénzügyekkel rendelkező euróövezeti államokat.

Az Európai Bizottság egyébként kiáll a közös kötvénykibocsátás mellett is, amelyet Angela Merkel német kancellár szerdán határozottan elutasított. A José Manuel Barroso európai bizottsági elnök a szóban forgó pénzügyi instrumentumokat nem eurókötvénynek, hanem stabilitási kötvénynek nevezné.

A most közzétett Zöld Könyv három lehetséges kötvénykibocsátási utat vázol fel. A testület tervei alapján a konzultációs időszak lezárulása után majd a három változat valamelyike mellett hivatalosan is döntenek majd. Azt az EB-elnök is elismeri, hogy a kötvények nem oldják meg az összes euróövezeti problémát, ám szerinte „alapvető” kifogása Angela Merkelnek sincs azzal szemben.