Jump to content

ÁSZ: Az MNB működése legális, de nem takarékos

2011. 11. 23. 00:00

Az Állami Számvevőszék szerint a jegybank legálisan, viszont nem elég takarékosan végezte el jogszabályban rögzített kötelességeit 2010-ben.

Az Állami Számvevőszék szerdán közölte: a Magyar Nemzeti Bank működése tavaly megfelelt a jogszabályi követelményeknek. Az intézmény létszámmal és személyi jellegű ráfordításokkal való gazdálkodása ugyanakkor nem egyeztethető össze az MNB saját takarékossági céljainak. A jegybank bérpolitikája nem támogatta kormány takarékossági intézkedéseit sem – teszi hozzá az ÁSZ.

A MNB 2010. évi működésének ellenőrzéséről szóló jelentése alapján a jegybank tavaly mind működési, mind döntéshozatali, mind ellenőrzési rendszerek tekintetéken megfelelt a jegybanktörvény kritériumainak, a közbeszerzési törvényt és saját belső előírásaikat ugyanakkor nem mindig tartották be maradéktalanul.

Az ÁSZ szerint a jegybank hatékonyságjavító intézkedéseitől független költségcsökkentési lehetőségei tavaly összesen 146 millió forintnyi megtakarításhoz vezethettek volna. Mindazonáltal a 2010-es személyi jellegű ráfordítások 654 millió forinttal alacsonyabbak a 2009-es év adatoknál. Az MNB tavaly összesen 12783 milliárd forint működési költséget számolt el. Az ÁSZ szerint megtévesztő, hogy a 2009-hez viszonyított 945 millió forintos összköltségcsökkentést a jegybanki beszámoló teljes egészében a hatékonyságjavító intézkedéseknek tudja be.

Októberben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is számvevőszék elnökéhez fordult: kérte a jegybank szerződéskötési gyakorlatával kapcsolatos ÁSZ-vizsgálatot. Domokos László, aki később emiatt találkozott is Budaival, leszögezte: a kormánybiztos „nyitott kapukat döngetett”, hiszen ÁSZ évente vizsgálja a jegybank gazdálkodását.