Jump to content

Az EU figyelmeztette hazánkat

2011. 11. 22. 00:00

Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa kedden Berlinben közölte: az EU előzetes figyelmeztetést küldött öt olyan tagállamnak, amelyek a szabályok megsértését kockáztatják a jövő évi költségvetés elkészítésében.

A biztos ezt a német munkaadók szövetségének fórumán mondta el, ahol kijelentette: Belgiumot, Lengyelországot, Magyarországot, Ciprust és Máltát figyelmeztetik, ezektől az országoktól megfelelő intézkedéseket vár el. Rehn már november 10-én bejelentette: az öt országtól részletes tájékoztatást kér majd a deficitcsökkentő lépésekről.

A politikus beszédében részletesen foglalkozott az euróválság megoldását célzó elképzelésekkel és kiállt az eurókötvények kibocsátása mellett is – ezt Németország erőteljesen ellenzi. Olli Rehn úgy véli: a kötvénykibocásátás lehetőséget ad a gazdasági és pénzügyi egyenlőtlenségek csökkentésére, emellett pedig növeli a stabilitást.

Rehn szerint egyébként az adósságválság és a bankválság által okozott bizalmi válságra haladéktalanul válaszokat kell adni a kontinensen. Erre az Európai Bizottság szerdán javaslatokat is elő fog terjeszteni, amelyek egy része túlmegy az állam- és kormányfők eddigi határozatain – mondta. Az EB Rehn elmondása alapján az euróövezeti tagállamok költségvetése feletti ellenőrzést igyekszik növelni, amely az előzetes kontrollt is magában foglalhatja –magyarázta.