Jump to content

Tárgyalóasztalhoz ült az USA és Kína

2011. 11. 21. 00:00

Vasárnap megkezdték a felek az amerikai és kínai kereskedelmi képviselőkből álló vegyes bizottság éves ülését, amelyen ezúttal elsősorban a szellemi tulajdonjogok védelméről, az USA exportjának serkentéséről és Kína amerikai befektetéseinek könnyítéséről lesz szó.

A vegyes bizottság 2011-es ülését Csengtuban tartják, amely a Kína középső részén fekvő Szecsuán tartomány fővárosa. Az amerikai-kínai vegyes bizottság (JCCT) amerikai delegáltjai valószínűleg leginkább a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos panaszokról, az USA-ban készült marhahús nyolc éve fennálló importtilalmáról, illetve az amerikai eredetű export bővítéséről fognak tárgyalásokat kezdeményezni.

Kína képviselői valószínűleg a high-tech termékek kínai exportját illető korlátozások enyhítése és az USA-ban való kínai befektetések könnyítése érdekében fognak lobbizni. A vegyes bizottság ugyanakkor nem tárgyal olyan monetáris és politikai kérdésekről, mint a jüan alulértékeltsége, vagy a Peking és Washington közti politikai súrlódások. A találkozó konkrét eredményeiről hétfőn számol be a JCCT.

A vegyes bizottságban az USA oldaláról John Bryson kereskedelmi miniszter, Ron Kirk kereskedelmi megbízott, Gary Locke, az USA kínai nagykövete és Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter vesz részt, a kínai felet pedig Vang Csi-san miniszterelnök-helyettes fogja képviselni. A JCCT éves ülését idén 22. alkalommal rendezik meg, a szervezet 1983 óta áll fenn.