Jump to content

Banki sérelmek: A kormánynak tíz hete van reagálni

2011. 11. 21. 00:00

Az EB tíz hetet adott Magyarországnak arra, hogy válaszoljon a külföldi nagybankok végtörlesztéssel kapcsolatos felvetéseire.

Michel Barnier belső piacért felelős európai bizottsági biztos szóvivője. hétfőn Brüsszelben az osztrák APA hírügynökségnek elmondta: az Európai Bizottság tíz hetet adott a magyar kabinetnek arra, hogy reagáljon a külföldi bankok azon aggályaira, amelyek összefüggnek a devizahitelek kötött árfolyamú végtörlesztésével.

Nyolc nagy európai bank a múlt héten nyílt levélben kérte az Európai Bizottság támogatását a bankokkal szemben a végtörlesztések ügyében. A levelet – ahogy arról a Narancs Juice beszámolt - többek között a BayernLB, az Erste Group, az Intesa Sanpaolo, a KBC, a Raiffeisen Bank International, illetve anyabankja, a Raiffeisen Zentralbank, az Österreichische Volksbanken, illetve az Unicredit vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója írta alá.

Chantal Hughes EB-szóvivő hétfőn Brüsszelben leszögezte: „Megkaptuk a levelet és mindenre kiterjedő választ fogunk adni rá”. „Reméljük, hogy konstruktív és egyetértő megoldást tudunk találni” – tette hozzá Hughes. Szeptember közepén egy másik európai bizottsági szóvivő még arról beszélt: korai még végleges véleményt nyilvánítani a magyar tervekről.