Jump to content

Matolcsy: Előtérben az újraiparosítás

2011. 11. 19. 00:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján leszögezte: hazánk új növekedési tervében fontos szerepet játszik az újraiparosítás.

A politikus ezt a Siker a Kárpát-medencében című előadásában fejtette ki. Az új növekedési program a Wekerle Sándor Terv, a Mikó Imre Terv és az Új Széchenyi Terv integrációjával születik meg - az új koncepcióról Matolcsy György szerint november végén fog tárgyalni a kormány.

Matolcsy György szerint a Magyarországon a közlemúltban bekövetkezett egy gazdasági fordulat – sikerült 82 százalék alá csökkenteni az államadósságot. Ez a miniszter szerint azért fontos, mivel a magas államadósságú országokat jobban bünteti a válság. A sikeres adósságcsökkentés után a politikus növekedési fordulatot tart szükségesnek. „Ez az igazi gyengeségünk” – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter.

Az euróövezet és a világ pénzügyi válsága miatt Magyarországnak meg kell védenie növekedési esélyeit – magyarázta Matolcsy. A miniszter hozzátette: „az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel”. A politikus e pénzügyi háló utolsó láncszemének tartja az EU-val és az IMF-fel várhatóan jövő év elején megköthető megállapodást. Ez már nem éri kiszolgáltatott helyzetben Magyarországot – tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan Matolcsy György fontosnak látja a vállalati finanszírozás fenntartását is. A szóbanforgó terület a politikus szerint veszélyben van, hiszen 18 hónap alatt 2 ezer milliárd forinttal csökkent a bankrendszer likviditása, illetve hitelkapacitása.