Jump to content

London: Jót tenne Magyarországnak az IMF-program

2011. 11. 18. 00:00

A Commerzbank és a Goldman Sachs szakemberei szerint pozitív hatásokkal járna, ha a magyar kabinet tető alá tudna hozni egy elővigáyzatossági IMF-megállapodást. Az IMF-program kialakításához azonban kemény tárgyalásokra van szükség - teszik hozzá.

Londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelései szerint szignifikánsan csökkenthetné a magyar kockázati felárakat az, ha a kormány megállapodást tud kötni a Nemzetközi Valutaalappal. Ezek a tárgyalások ugyanakkor meglehetősen nehéznek ígérkeznek – teszik hozzá.

A Commerzbank közgazdászai úgy vélik: a kormánytól eddig kiszivárgott információk alapján egy elővigyázatossági intézményről lehet szól, olyan, amilyet Románia is megkötött az IMF-fel. Ez azt jelenti, hogy nincs szó direkt pénzfolyósításról, viszont könnyebbé teszi az IMF-hitel megszerzését, amennyiben a kormány finanszírozási gondokba keveredne.

Az efféle biztosítási megoldások önmagában is csökkenthetik a magyar kockázati felárakat, reális egyezség esetén pedig „ki van kövezve az euró forintárfolyamának lefelé vezető útja is” – magyarázzák a Commerzbank elemzői. A Goldman Sachs szakemberei szerint az IMF-program lehetőséget nyújt a mind lassabb növekedéshez társuló egyre erősebb költségvetési megszorítások „ördögi spiráljának” elkerülésére. A Goldman Sachs ugyanakkor nehéz tárgyalásokra számít.