Jump to content

Oroszország WTO-tag lehet

2011. 11. 14. 00:00

Az illetékes WTO-bizottság engedélyezte Oroszország csatlakozását, így december 15-én újra bővülhet a 153 tagú nemzetközi szervezet.

Az Orosz Föderáció megkapta a lehetőséget arra, hogy csatlakozzon a kereskedelmi Világszervezethez – ehhez a WTO illetékes munkacsoportja által kiadott zöld jelzésre volt szükség. A nemzetközi szervezet közleménye alapján a WTO miniszteri tanácsának december 15-i ülésén már jóváhagyhatják az ország felvételét célzó előterjesztést.

A Kereskedelmi Világszervezet tájékoztatásából kiderül: az említett bizottság azokat a reformokat és kötelezettségeket hagyta jóvá, amelyeket Oroszország a csatlakozás érdekében vállalat. A WTO egyébként jelenleg 153 tagországot tömörít. Az importtarifák Oroszország vállalásai értelmében átlagosan nem haladják meg a 7,8 százalékot – ez a szám az agrártermékek csoportjában 10,8 százalékon van rögzítve.

Oroszország tagságával kapcsolatban Pascal Lamy, a WTO főigazgatója elmondta: „Hosszú volt az út, de Oroszország ma nagy lépést tett előre a WTO-tagság felé”. A korábbi években az ország csatlakozását Grúzia vétója többször meghiúsította. A múlt heti egyezséggel sikerült ezt átlépni: az orosz vezetés svájci közvetítéssel megállapodott szomszédjával.