Jump to content

Magyarország Bakuban nyit kereskedőházat

2011. 11. 11. 00:00

Magyarország államfője pénteken közölte: a közeljövőben Magyarország kereskedőházat fog nyitni Bakuban – az intézkedés célja, hogy hazánk és Azerbajdzsán között erősödjenek a kereskedelmi kapcsolatok. Schmitt Pál reméli: az azeri partner is megteszi ezt Budapesten.

A köztársasági elnök ezt a bakui a magyar-azeri üzleti jelentette be. Schmitt Pál nyitóbeszédében szót ejtett a közép-ázsiai régió biztonságpolitikai, gazdasági és energetikai jelentőségének lényeges növekedéséről. Szerinte Magyarország Azerbajdzsánnal „felhőtlen” politikai viszonyt ápol, amire gazdasági kapcsolatok is biztonságosan építhetők. Schmitt mindenképpen támogatandónak tartja a kamarák, befektetők és üzletemberek között együttműködést, valamint növelné a két ország közötti kereskedelmi forgalmat is. A pénteken megkötött szerződések az államfő álláspontja alapján jelentősen hozzájárulnak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok szorosra fűzéséhez, erősítéséhez.

Magyarország és Azerbajdzsán belügyi, igazságügyi és honvédelmi tárcái is együttműködési megállapodást kötöttek egymással pénteken. Ezenfelül a két ország kormányai egy együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodást is kötöttek, mely a katasztrófahelyzetre vonatkozik. A köztársasági elnök a megnyitón hangsúlyozta, hogy „aki előrelátó, gondol a jövőre”. Schmitt úgy véli, hogy az országoknak az energiahordozó-készletek kimerülése esetén is „meg kell állni a lábukon”. Azerbajdzsán ennek szerinte tudatában van és Magyarország is kész segíteni ebben.

A közép-ázsiai régió országaiban Schmitt nem tartja kimerültnek a magyar lehetőségeket. A térségben „van érdeklődés, és van lehetőség is” a hazánkkal való kooperációra – szögezte le. Schmitt beszélt arról is, hogy a térségi körútja során mindhárom közép-ázsiai országban sikerült megtalálni a hatékonysággal kecsegtető lehetőségeket. „Magyarország olyan tudást és technológiát kínálhat ezeknek az országoknak, amelyekre itt feltétlenül szükség van” –magyarázta